Hårvård

Avfärgning med C-vitamin

Har du hört talas om C-vitaminmetoden, men ännu inte hunnit testa den eller vet vad det innebär? Då är den här texten riktad till dig. C-vitamin har länge varit känt för sina fina egenskaper, t.ex. för att förbättra immunförsvaret i samband med förkylningar. Vitaminet kan dock även användas i andra sammanhang, t.ex. om du vill ljusa upp håret efter en misslyckad hårfärgning.

C-vitaminmetoden går ut på att du använder dig av vanliga brustabletter för att dra ut hårfärg ur ditt hår. Metoden kan användas för att ljusa upp ett hår som färgats för mörkt, men det är också ett snabbt och effektivt sätt att bli av med rester från gammal hårfärg. På Livsmedelsverket kan du läsa mer om hur C-vitamin kan användas och vad det är bra för.

Så gör du

Att använda metoden är väldigt enkelt. Här behöver du bara fem stycken vanliga C-vitaminbrustabletter som du krossar i en skål. Se till att du använder dig av en ganska stor och djup skål för att det inte ska svämma över kanten. När du har krossat tabletterna häller du ner ca 0,5 dl schampo. När ingredienserna blandas kommer ett stort skum att uppstå och likt en mousse applicerar du sedan detta i hela håret.

Verkningstid

C-vitaminmetoden är effektiv, men inte lika effektiv som en avfärgning, och därför är verkningstiden också mycket längre. Ha gärna i blandningen så länge du kan, men minst 2 timmar. Därefter sköljer och tvättar du håret som vanligt. Se till att du använder ordentligt med balsam då C-vitamin kan torka ut. Har du inte fått det resultat du vill ha kan du upprepa behandlingen.