Allt om lån

Ansöka om lån – hur går det till?

Generellt sett kan man säga att det finns två olika sätt att gå tillväga när du vill ansöka om ett lån. Du kan antingen välja att vända dig direkt till banken eller långivaren ifråga, men du kan också använda dig av en jämförelsesajt. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen, men gemensamt är att själva låneprocessen oftast är mycket smidig.

Att ansöka om lån är idag väldigt enkelt och du behöver i de flesta fall bara ta dig igenom några enkla steg innan din ansökan är klar. Hur många steg som finns och hur mycket information du behöver lämna kan dock variera mellan olika aktörer. Till att börja med är det viktigt att du ser till att du faktiskt uppfyller de kravs om banken har. Uppfyller du inte kraven och ändå testar att ansökan kan du slösa på kreditupplysningar i onödan.

Så ansöker du om ett lån

Idag är det vanligast att använda sig av internet när det är dags att ansöka om ett lån och därför kommer vi också att utgå från den metoden i vår guide. Vill du veta hur du kan ansöka med hjälp av formulär och blanketter rekommenderar vi en sajt för ekonominyheter istället.

Steg 1: Hitta en bank eller långivare

Det första steget är att hitta en bank eller långivare som du vill använda dig av. Som tidigare nämnt kan du själv välja om du vill jämföra lån först eller om du vill ansöka direkt hos en bank som du själv föredrar.

Steg 2: Välj vad det är för typ av lån som du är intresserad av, t.ex. bolån, privatlån eller billån. Därefter fyller du i hur mycket pengar du önskar låna och vilken löptid som passar dig bäst. Vi rekommenderar att du väljer en löptid som du vet att din ekonomi kommer klara av.

Steg 3: Nu fyller du i uppgifter om dig själv, ditt hushåll och din inkomst. En kreditupplysning kommer alltid att tas för att banken ska se din kreditvärdighet. Oftast får du svar på ansökan direkt om ditt lån blivit beviljat eller inte.

Steg 4: Med hjälp av ditt BankID kan du nu signera lånelöftet. Efter detta är gjort har du ingått i ett avtal med banken och dina pengar kommer betalas ut inom 1-3 arbetsdagar. Du har alltid 14 dagars ångerrätt.