Allt om lån

Jobba med lokalvård – så funkar det

Idag finns det många som väljer att arbeta som lokalvårdare. Lokalvård är en form av serviceyrke som kan utföras hemma hos kunder, på skolor, på sjukhus, restauranger eller på kontor. Arbetsuppgifterna kommer också att variera väldigt mycket beroende på vilken arbetsplats du befinner dig på. Ett annat namn för yrket är städare.

Arbetar du som lokalvårdare på ett städföretag är det inte ovanligt att dina arbetsuppgifter kan variera och att dina uppdrag skiftar från dag till dag. Ena dagen befinner du dig hos en privatperson som behöver hjälp med flyttstädning och den andra dagen är du på en förskola som behöver hjälp med lokalvård i området. Som tidigare nämnt kan du även arbeta på kontor, i butiker eller på byggarbetsplatser. För att du ska bli duktig som lokalvårdare och kunna arbeta effektivt gäller det att du har de städverktyg som krävs, samt kunskapen om produkter och kemikalier.

Vanliga arbetstider för lokalvårdare

I de allra flesta fall arbetar en lokalvårdare under dagtid, men det är också vanligt med väldigt tidiga morgnar, innan kontor har öppnat för dagen. Arbetar du som lokalvårdare på företag är även sena kvällar förekommande, eftersom personal och kunder då lämnat platsen och städningen kan ske ostört. En lokalvårdare kan i många fall få andra uppgifter än just renhållningen. Det kan t.ex. handla om att fylla på eller beställa in förbrukningsmaterial.

Krävs det någon utbildning?

Huruvida du behöver någon tidigare utbildning eller inte beror vanligtvis på städfirman eller företaget som du vill arbeta hos. Här kan reglerna nämligen variera en hel del, även om det vanligaste är att särskild utbildning inte är nödvändigt. Arbetsgivaren kan bland annat bestämma om du behöver någon utbildning eller inte, samt om du har de kvalifikationer som krävs för arbetsuppgiften. En kvalifikation kan t.ex. vara att du har gått ut gymnasiet och att du talar och förstår det svenska språket. Även B-körkort är i många fall meriterande. Upplärning om själva yrket sker dock vanligtvis på arbetsplatsen. Även Arbetsförmedlingen kan anordna kurser.

Vilka personliga egenskaper bör man ha?

Det finns egentligen inga krav på vilka egenskaper en duktig lokalvårdare bör ha, men för att trivas och lyckas med arbetet bör du vara en ansvarsfull person överlag. Du bör också vara mycket noggrann, serviceinriktad och lyhörd, eftersom du i många fall arbetar i närheten av andra människor, t.ex. på ett kontor eller i ett trapphus med många hyresgäster. Ditt städområde kommer även du själv att ha ansvar för och det är här den ansvarsfulla biten av din personlighet kommer till stor nytta. Du kommer behöva se till att du följer de städinstruktioner som har sats upp och att du kan hantera kemikalier och andra rengöringsprodukter på ett korrekt sätt.

Hitta jobb som lokalvårdare

Det finns flera sätt att gå tillväga för att hitta jobb som lokalvårdare. Det enklaste och snabbaste sättet är genom jobbannonser på internet. Det finns oftast många möjligheter för den som vill jobba inom lokalvård, samt många olika städföretag och arbetsgivare att välja mellan. Du kan också vända dig direkt till det företag som intresserar dig mest. I de flesta fall sker arbetet med timanställning eller deltidsanställning, men det finns arbetsplatser som erbjuder heltid.