Allt om lån

Få kontroll på den privata ekonomin

Det är oerhört viktigt att ha god koll på privatekonomin. Privatekonomi består av inkomster och utgifter. Det är många personer som inte har koll på vart deras pengar tar vägen efter att lönen landat på kontot. Det är många som inte har pengar för att täcka en oförutsedd utgift på 20 000 kronor. Det är ungefär en åttondel av Sveriges befolkning som inte har en buffert. En buffert är oerhört viktigt att ha för att kunna känna dig ekonomiskt trygg. Något som också kan göra dig trygg är försäkringar. Att ha en villaförsäkring är en trygghet som gör att du undviker kostnader som kan förgöra din ekonomi. En villaförsäkring skyddar dig helt enkelt mot stora ekonomiska smällar om en olycka inträffar med huset.

Med en villaförsäkring kan du känna trygghet

Förutom en villaförsäkring är det bra att ha en hemförsäkring som skyddar dig och dina ägodelar. Du vet aldrig när olyckan är framme och att då ha försäkringar är guld värt. När du ska välja en villaförsäkring är det viktigt att du alltid läser igenom villkoren för att veta vad som gäller. Det finns olika villaförsäkringar, hitta en som fyller ditt behov. En villaförsäkring är lika viktigt att ha som en buffert, den ger dig trygghet.

Många saknar en buffert

Om du är en av de svenskar som inte har en buffert är det en fördel att börja spara till en redan idag. Pengarna som ligger på ett buffertkonto ska endast användas för oförutsedda utgifter. Du kan se en buffert som ett skydd för din ekonomi, en livlina när saker går snett. Spara pengar på ett separat konto för att inte falla för frestelsen att använda pengarna. Du kan dela upp bufferten i en akutbuffert och en trygghetsbuffert. En akutbuffert kan bestå av ungefär 10 000 – 30 000 kronor.

Bufferten är en psykologisk trygghet

När du har en akutbuffert kan du fokusera på att bygga en trygghetsbuffert. Hur stor den ska vara beror på din livssituation. Om du bor i hus med partner och barn bör den vara större än om du bor ensam i en hyresrätt. Ett bra riktmärke är att ha 1-3 månadslöner sparade på ett konto. Att spara till en buffert bör alla prioritera för att säkra upp den egna ekonomin eftersom det ger en psykologisk trygghet.

Dra in på utgifter för att spara pengar

För att kunna spara pengar kan du försöka minska på dina utgifter. Det är oftast lättare att minska kostnaderna än att höja inkomsterna. Gå igenom både dina fasta och rörliga utgifter för att se om det går att minska dem på något sätt. Ett tips är att göra en budget för att få stenkoll på vad du faktiskt lägger dina pengar på. När du har dina utgifter på papper är det lättare att se vad du kan dra in på. När du får större marginaler i ekonomin kan du spara de pengarna.