Allt om lån

Tips för att komma igång med odling och plantering

Att plantera och odla är trevligt och fördelaktigt ur flera aspekter. Det är många som mår bra av att odla och plantera regelbundet. När det kommer till blommor och växter är de även något som är fint att ha i hemmet. Att ha växter är fina inredningsdetaljer och när du har planterat och odlat upp dem själv gör det dem ännu finare i ditt hem. Att ha palettblad hemma är en väldigt bra idé om du vill börja plantera och fylla ditt hem med blommor och andra växter. Palettblad är en fantastisk krukväxt som du kan ha året runt.

Palettblad är perfekt för nybörjaren

Palettblad finns som sticklingar att köpa online. Du kan även köpa frön och odla upp palettblad. Det finns olika palettblad, hitta palettblad som verkligen tilltalar dig. Ett tips är att ställa ut dina palettblad utomhus under sommarhalvåret. Tänk på att successivt vänja dem med att vara utomhus. Att ha en fiberduk att täcka dem med är bra i början. De trivs nämligen väldigt bra ute. Det är både kul och prisvärt att börja med trevliga och lättodlade växter som palettblad när du ska komma igång.

Anpassa växterna efter säsong

När du ska komma igång med att plantera är det viktigt att du utgår ifrån viken årstid det är. Anpassa växterna efter den. På fröpåsarna står det vilken period det är bäst att odla fröerna. På våren är det högsäsong för att odla. Det är den perioden som du kan så många olika fröer, inte minst sommarblommor som du kan ha utomhus. Vad du kan och bör odla beror också på var du bor. Vissa delar av Sverige är mer fördelaktiga än andra när det kommer till olika växter.

Börja smått i början

När du ska börja plantera är det en bra idé att läsa på innan du sätter igång. Det är även bra att börja i en liten skala. Då riskerar du inte att helt plötsligt stå med alldeles för många växter som du inte vet vad du ska göra av. Om du tycker om att odla och plantera är det lättare att skala upp. Du riskerar inte heller att bli less på dina växter om du har lagom många att ta hand om.

Odla mer ätbara växter

Om du gillar odling och har en egen trädgård kan du göra ett trädgårdsland där du planterar och odlar egna grödor. Att äta det du själv har odlat är oslagbart. Dessutom är det både billigt och mer näringsrikt att äta det som du odlat upp själv. Börja med enkla saker som sallater, kryddor, morötter och lök. Du kan börja med att förodla dina grödor redan inomhus på våren för att sedan sätta ut dem när vädret tillåter det.