Allt om lån

Välj rätt handdukstork till badrummet

Håller du på att renovera i badrummet eller vill du bara inreda med fina detaljer som också är mycket praktiska? Idag har handdukstorken en mycket given plats i de flesta moderna badrum. Handdukstorken säkerställer inte bara att du alltid har sköna och varma handdukar efter bad och dusch, utan kan även fungera som en klädhängare eller som ett värmeelement som skapar ett behagligare inomhusklimat.

När den här praktiska och populära värmelösningen lanserades i Sverige var det främst den klassiska modellen som erbjöds. Än idag är denna ”stege” mycket populär, men både design och funktioner har ändrats mycket genom åren. Idag kan du hitta dig en tork i alla möjliga modeller, storlekar och utformningar. Det är t.ex. inte helt ovanligt att välja en tork med stående rör eller med svängbara armar.

Bästa tipsen inför ett köp

Det kan låta enkelt, men sanningen är att det finns flera saker som är viktiga att ha i åtanke när du ska köpa dig en handdukstork. Det spelar ingen roll om det är din absolut första eller om du vill byta ut en redan befintlig i ditt badrum. Här nedan tittar vi närmare på de viktigaste aspekterna för att göra beslutsprocessen enklare.

Design

Designen på torken är inte det absolut viktigaste, men det är fortfarande av stor vikt att du väljer en som du tycker är snygg och som passar med inredningen i badrummet. När du väl installerat handdukstorken kommer du att behöva använda dig av den under många år. Fundera bland annat på bredd och höjd, såväl som storlek, färger och olika funktioner. Det är inte helt ovanligt att många vill matcha handdukstorken med övrig inredning, t.ex. duschblandare, krokar och golvbrunn i samma eller liknande material.

Uppvärmningssystem

Idag kan man använda sig av olika typer av system för att ge sin handdukstork den rätta värmen. Vilket värmesystem som du ska använda dig av beror främst på vad det är du har hemma. Det finns ett flertal modeller på marknaden som du kopplar på ditt vattenburna värmesystem och som på så vis använder sig av vatten som värmekälla. Andra modeller kräver elektricitet, alternativt en kombination av båda valen. Kom ihåg att du inte får installera en handdukstork på egen hand, utan behöver anlita en professionell och behörig elektriker/VVS-montör.

Vertikala eller horisontella rör?

Många står i valet och kvalet när det är dags att välja mellan horisontella eller vertikala rör. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Väljer du horisontella rör kan du vara säker på att dina handdukar alltid blir genomvarma, samtidigt som du kan hänga på praktiska krokar för bättre torkmöjligheter. Vertikala rör är fördelaktigt för dig som vill att handdukarna ska torka så snabbt som möjligt.

Funktioner

Handdukstorken är specifikt framtagen för att torka handdukar, men många moderna modeller med högre effekt kan användas till mycket mer än så. Väljer du en tork med en hög effekt kan den även fungera som ett uppvärmningssystem för ditt badrum. Är det endast torra och varma handdukar du är ute efter räcker det med de enklaste modellerna.