Allt om lån

Sorgen har olika skepnader

Att begrava en nära anhörig är aldrig en angenäm upplevelse. Det är inte heller helt lätt att i sorg förbereda en begravning. För att få hjälp och stöttning med begravningsplaneringen kan du vända dig till en bra begravningsbyrå. Ett tips är att vända dig till Lova begravningsbyrå om du vill ha professionell hjälp. Lova begravningsbyrå kan göra begravningen till ett vackert och fint avsked. Du kan antingen skräddarsy begravningen själv eller välja något av de färdiga paket som Lova begravningsbyrå erbjuder. Det är värt att ta hjälp om du inte känner att du orkar med allt bestyr kring begravningen.

Tryck inte undan sorgen

När en anhörig går bort följs det oftast av en sorgeperiod. Hur sorgen visar sig kan vara väldigt olika, alla sörjer på olika sätt. Det är därför viktigt att du kommer underfund med vad du faktiskt behöver för att göra livet lättare för stunden. För att du ska kunna komma vidare är det viktigt att faktiskt sörja. Om du inte gör det flyr du sorgen och då kan den komma tillbaka i större form senare. Det är lika bra att bearbeta den direkt.

Våga visa att du sörjer

Våga vara ledsen och släppa fram känslorna. Det är även okej att falla i gråt för att en stund senare känna att det är rätt okej och vara lite glad. Många känner en viss skam och skuld över att känna glädje tätt inpå ett dödsfall men det ska du inte ha. Det är okej att känna glädje. Du kan glädjas åt den tid du fick med personen som har gått bort och sörja att ni inte kan skapa fler minnen tillsammans.

Sörjande tar tid

Det finns några bra tips som du kan testa för att hantera din sorg. En sak som du kan göra är att acceptera att det tar tid. Det tar oftast mycket längre tid än du tror att sörja. Första året kan vara en berg- och dalbana. Men med tiden stabiliserar det sig och sorgen tar en annan form. Sorg är inget som försvinner och du kan sörja en person hela ditt liv men den förändras oftast med tiden och blir mer hanterbar. Den första tiden är det en bra idé att ge dig själv utrymme för att sörja. Tänk på att ta hand om dig själv.

Händelser kan trigga sorg

En sak som är bra att veta är att sorgen kan vara fördröjd. Den kanske inte slår till omedelbart utan kommer smygande senare. Sorg kan fördröjas och sedan uppstå när det sker en större förändring i livet som exempelvis ett bröllop eller en examen. Det är helt okej att det blir så och fullt normalt. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till sorg.